[#INFO] Ketahui 6 Makanan Yang Patut Wanita Elakkan Semasa Datang Bulan

INFO! 6 MAKANAN YANG PATUT WANITA ELAK SEMASA DATANG BULANKalau boleh jangan main bedal semua benda, kena tahu apa yang boleh dan apa yang tidak boleh. Menerusi Facebook Rahsia Hawa, ini antara 6 senarai makanan yang tidak digalakkan untuk diambil wanita semasa datang bulan.

1. DagingDaging yang berlemak boleh menyebabkan kekejangan dan rasa sakit di bahagian rahim. Ia boleh menambahkan kesakitan pada senggugut anda. Jika anda ingin makan daging, gantikan daging berlemak dengan ayam ataupun ikan.

2. Ais KrimSiapa yang tak sukakan ais krim, walau sakit macam manapun pasti ais krim dicarinya. Untuk pengetahuan anda, produk tenusu mengandungi lemak. Oleh kerana itu, ia memberi kesan yang sama seperti daging yang mempunyai lemak. Jika anda terasa nak makan ais krim, anda boleh cuba ais krim yang tidak mengandungi susu.

3. Snek/KerepekSnek seperti kerepek mempunyai kandungan garam yang sangat tinggi. Kandungan sodium yang tinggi boleh menyebabkan perut kembang. 

4. Coklat/Biskut/KekMakanan bergula dikatakan boleh meningkakan mood seseorang tetapi ia hanya bertahan untuk sementara waktu sahaja. Kesan pengambilan gula dalam biskut atau kek boleh membuatkan senggugut jadi lebih teruk. 

5. KopiAnda pencinta kopi yang tegar? Mungkin sukar untuk meninggalkannya. Walaubagaimanapun, kafein merupakan salah satu penyebab senggugut. Untuk menggantikan kafein, anda boleh bertukar kepada teh kerana kandungan kafein yang terdapat dalam teh adalah lebih rendah. 

6. Minuman TenagaMinuman tenaga juga mengandungi kafein dan ianya tidak bagus bagi wanita yang sedang datang bulan. Selain itu, ia mempunyai kandungan gula yang tinggi dan ini boleh menambah kesakitan di perut. 

Artikel Terkait