Ketahui Ketam Halal Dan Haram Di Makan Umat Islam

Ketahui Ketam Apa Yang Halal Dan Yang Haram Di MakanKetam merupakan makanan laut yang menjadi kegemaran ramai kerana isi ketamnya yang manis dan enak. Namun, tahukah anda, bahawa, sesetengah jenis ketam tidak boleh di makan oleh umat Islam. Maksudnya, ketam itu adalah haram. Apakah ketam yang haram di makan oleh kita semua?? Jom GK kongsikan untuk semua..

Ketam nipah adalah harus dimakan atau halal. Manakala ketam batu adalah haram dimakan. Kebanyakkan ulamak mengatakan binatang hidup dua alam adalah haram dimakan.

Imam Syafie, Imam Nawawi, Imam Hambali mengatakan haram memakan binatang dua alam ini berdasarkan hadis Rasulullah yang bermaksud :

“Dihadapan Rasulullah S.A.W. seorang tabib memeperagakan semacam ubat dan dia menyebutkan tentang hal katak yang dimasukkan ke dalam ubat itu. Rasulullah S.A.W. melarang kita membunuh katak itu.” (Riwayat Ahmad, Abu Daud dan An-Nasa’I)

Jom kita lihat apa beza ketam nipah (halal) dan ketam batu (haram) supaya kita tak tersalah beli atau makan.Jadi..kepada pengemar ketam..berhati-hati lah yep.. pastikan makanan yang anda hendak makan itu halallan toyyiban.. 

Artikel Terkait